pátek 9. listopadu 2012

Loupák čili makovka



Jednoduché klasické sladké pečivo, kupodivku nikterak kaloricky náročné. Ideální rychlovka, když nevíte, co druhý den k snídani nebo jen tak na svačinu. Těsto zadělávám v domácí pekárně, ale není to podmínkou, jistě jde i ručně.

300 ml vody
100 ml rozpuštěného másla
100 g cukru
půl lžičky soli
1 vejce
600 g hladké mouky
půl lžičky sušeného nebo půlku klasického droždí
žloutek+mléko+mák


Všechny ingredince nasypeme dopekárny a necháme zpracovat. Pokud bych dělala ručně,asi bych zvolila cestu kvásku atd. Z těsta pak odebíráme bochánky, ze kterých tvarujeme placičky, které rolujeme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky doporučuju spíš delší a užší, v troubě se hodně nafouknou. Hotové necháme ještě tak čtvrt půl hoďky kynout, potřeme směsí mléka žloutku a nemletého máku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut a vychladnout necháme na mřížce.
Loupáky dle tohoto receptu nejsou moc sladké, kdo má rád, ať přidá tak 50 g cukru navíc.



Žádné komentáře:

Okomentovat