pátek 9. listopadu 2012

Lasagne bolognese



Absolutně nejoblíbenější jídlo mých dětí a zároveň i mé, neboť ho velmi často připravuji návštěvám a vždy s ním mívám úspěch. V zásadě je jeho příprava jednoduchá, ale časově docela náročná. Popsanou dobu dodržujte, opravdu to není zbytečné.

Sugo:
600 g mletého hovězího (melu si sama a používám přední)
olej
150 g anglické slaniny na kostky
2 větší pokrájené cibule
2 střední mrkve na kostky
2-3 řapíky celeru na kostky
0,5 litru červeného vína
2 plechovky loupaných krájených rajčat
1 malý protlak
sůl, pepř
oregano, bazalka
česnek

Bešamel:
máslo
hladká mouka
mléko
sůl
muškátový oříšek

2 balíčky mozzarely, lasagne


Na oleji zlehka  osmahněte anglickou slaninu, pak vložte na kostičky nakrájenou mrkev a restujte do zlatava, poté teprve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli  a restujte dalších tak 10-15 minut, těsně před přidáním masa  rychle osmažte na kostky nakrájený řapíkatý celer.


Po částech pak vkládejte mleté maso tak,aby se důkladně zatáhlo. Následuje zalití červeným vínem a opět na 10-15 minutové odpařování.
 Poté můžete solit, pepřit, kořenit dle libosti  (česnek ne, ten až nakonec!!!). Přidejte protlak a loupaná rajčata a v jejich šťávě nechte dusit dobře dvě tři hodinky. Samozřejmě, že maso bude hotové mnohem dřív,ale títmo pomalým postupem získáte do šťávy více chuti masa. Ve finále přidejte propasírovaný česnek.


Recept na bešamel je triviální - prostě na másle zlehka osmahnout mouku, přidat mléko, míchat do zkoustnutí, ochutit solí, pepřem, oříškem.
A pak už jen skládáme směs, mozzarelu, bešamel, lasagne, směs, mozzarelu, bešamel, lasagně...atd, končíme vždy masem s bešamelem, nikdy ne plackami.
Peču v troubě na 180 tak 3/4 hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat