čtvrtek 15. listopadu 2012

Bavorské vdolky

Známý dezert nebo i hlavní jídlo, oblíbený oběd ze školní kuchyně. V zásadě nevím, jaký je ten pravý originální recept, ale my je máme rádi takto.


250 ml vlažného mléka
2 polévkové lžíce cukru
1/2 kávové lžičky soli
2 polévkové lžíce rumu
2 polévkové lžíce změklého másla
1 vejce + 1žloutek
0,5 kg polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
povidla, tvaroh, zakysanka...jak kdo chce

Těsto zpracovávám v domácí pekárně, takže dovnitř naházím vše v uvedeném pořadí a nechám osudu. Vyndám pak krásně vymazlené těsto se kterým se velmi dobře pracuje. To vyválím tak na dva centimetry a hrnkem či skleničkou vykrajuji vdolky, které nechám ještě cca 15 minut kynout. Poté do každého udělám dnem malé sklenky důlek a touto stranu dolů smažím na rozpáleném oleji (já konkrétně ve friťáku na 170 stupňů, zruba tak po pěti najednou, jinak na pánvi ve větším množství oleje, vdolky musí plavat). Jde to velmi rychle, jakmile začnou zlátnout okraje, obrátím. vyndavám na talíř s papírovou utěrkou,aby se zbavily přebytečného tuku a zdobím povidly s tvarohem či zakysankou a nebo prima je i dětským pacholíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat