neděle 28. října 2012

Vepřové na víně se sušenými švestkami


Užívání vín ke kulinářským účelům má své tajemství.Víno ale musíte nechat zredukovat na zhruba polovinu svého objemu, pak se bílkoviny v masu a ve vývaru sloučí s taninem obsaženým ve víně, vytáhnou z něj trpkost a nechají vyniknout chuti vína, proto vždy vybírejte víno, které se dá pít, která Vám chutná. Nemusí jít o nějaký luxusní kousek,ale ani žádný "krabicák". Níže podávám recept předem neochutnaný, na blint uvařený dle receptu z netu a přiznám se, že ještě tak půl hodiny po začátku vaření jsem k němu měla nedůvěru, výsledek mě ale velmi mile překvapil a určitě jsem nevařila naposledy.
 
 
 
600 libové plece
trocha hladké mouky
cibule
sůl, pepř
400 ml bílého vína
500 ml vývaru
hrst sušených švestek
 
 
 
Na oleji zpěníme cibulku,ale ne moc dlouho, jen aby změkla, vhodíme maso a necháme zatahnout, osolíme opepříme, zaprášíme moukou a chvíli restujeme. Zalijeme vínem a vývarem a necháme pod pokličkou dusit do měkka  - asi tak hoďku při malém plameni. Poté odkryjeme, vmícháme nakrájené sušené švestky a necháme vyvyřit do zhoustnutí. Já jsem k tomu připravila dušenou rýži,ale fantazii se meze nekladou :-) Určitě zkuste, je to dobrota oceněná i mými dětmi :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat