sobota 20. října 2012

Dort královny ze Sáby




Královna ze Sáby byla vládkyní starověkého království zmiňovaného ve Starém zákoně. Poloha její říše je historickou rozepří mezi Jemenem a Etiopií. Etiopané pojmenovali královnu Makeda. V různých zemích a v různých dobách bylo její jméno jiné. Islám ji znal jako Bilkis a král Šalamoun jako Královnu ze Sáby.Královnu ze Sáby můžeme zařadit někdy do 10. století př.n.l. Jestli žila, nebo ne, se můžeme jen domnívat. Nebyly nalezeny žádné nápisy svědčící o její existenci.
O existenci této lahůdky však pochybovat netřeba. Receptík jsem kdysi dávno našla na Labužníkovi a při každém pečení si říkám, že až si konečně opatřím něco na mletí mandlí, dovedu jej k dokonalosti...

  • 100gstrouhaných mandlí
  • 100g cukru krupice
  • 40g hladké mouky
  • 120g másla
  • 150g hořké
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • pár kapek mandlového aroma

  • Čokoládová glazůra:
  • 175ml šlehačky
  • 225g hořké čokolády
  • 30g másla

  • 50-80g nasekaných, trochu opražených mandlí na ozdobu stran dortu

  • Než začneme, předehřejeme troubu tak na 180 stupňů. Vyndáme dortovou formu, zatím používám klasickou teflonovou na pružinu,ale uvažuji doplnit svoji silikonovou sbírku...Tak tedy, máte-li dortovou formu, vymažte ji máslem a ještě navrch vystřihnětet z pečícího papíru kolo o průměru formy a vložte na dno.  Mluvíme o formě tak kolem 20 cm na průměr.
    Nastrouhné mandle smíchejte se dvěma lžícemi cukru a přidejte mouku. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a pomalu zašlehejte předem rozehřátou (nejlépe ve vodní lázni) a poté zchladlou čokoládu, přidejte žlotky a ev. mandlové aroma Vedle si vyšlehejte sníh ze tří bílků, který postupně opatrně spolu s mandlovou směsí vmíchávejte, resp. přehazujte do máslové směsi. Pracovat ale musíte rychle, jednak aby neztuhla čokoláda, druhak aby nespadly bílky. Směs pak rozetřete do dortové formy a pečte cca 3O mnt. Svádí to péct déle, zvlášť když po půl hodině zapíchnete špejli doprostřed a vytahnete ji ulepenou - nedělejte to. Špejli zabodnětet tak 5 cm od okraje, pokud ji vytahne čistou, o střed se nestarejte!!! Jakmile totiž dodrt "přepečete" rozpraská se povrch a už to není ono!!! Nechte pak vychladnout ve formě, pak ji uvolněte a dort překlopte na mřížku. Když je dort vychladlý, přelijte ho glazurou, ozdobte mletými mandlemi - třeba po okrajích - já je nasypala navrch, nemám na to nervy :-). Vychlaďte a podávejte.Dovedu si představit například s kouličkou creme fraiche a čerstvými malinami...


  • Žádné komentáře:

    Okomentovat