Královna ze Sáby byla vládkyní starověkého království zmiňovaného ve Starém zákoně. Poloha její říše je historickou rozepří mezi Jemenem a Etiopií. Etiopané pojmenovali královnu Makeda. V různých zemích a v různých dobách bylo její jméno jiné. Islám ji znal jako Bilkis a král Šalamoun jako Královnu ze Sáby.Královnu ze Sáby můžeme zařadit někdy do 10. století př.n.l. Jestli žila, nebo ne, se můžeme jen domnívat. Nebyly nalezeny žádné nápisy svědčící o její existenci.
O existenci této lahůdky však pochybovat netřeba. Receptík jsem kdysi dávno našla na Labužníkovi a při každém pečení si říkám, že až si konečně opatřím něco na mletí mandlí, dovedu jej k dokonalosti...
Nastrouhné mandle smíchejte se dvěma lžícemi cukru a přidejte mouku. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a pomalu zašlehejte předem rozehřátou (nejlépe ve vodní lázni) a poté zchladlou čokoládu, přidejte žlotky a ev. mandlové aroma Vedle si vyšlehejte sníh ze tří bílků, který postupně opatrně spolu s mandlovou směsí vmíchávejte, resp. přehazujte do máslové směsi. Pracovat ale musíte rychle, jednak aby neztuhla čokoláda, druhak aby nespadly bílky. Směs pak rozetřete do dortové formy a pečte cca 3O mnt. Svádí to péct déle, zvlášť když po půl hodině zapíchnete špejli doprostřed a vytahnete ji ulepenou - nedělejte to. Špejli zabodnětet tak 5 cm od okraje, pokud ji vytahne čistou, o střed se nestarejte!!! Jakmile totiž dodrt "přepečete" rozpraská se povrch a už to není ono!!! Nechte pak vychladnout ve formě, pak ji uvolněte a dort překlopte na mřížku. Když je dort vychladlý, přelijte ho glazurou, ozdobte mletými mandlemi - třeba po okrajích - já je nasypala navrch, nemám na to nervy :-). Vychlaďte a podávejte.Dovedu si představit například s kouličkou creme fraiche a čerstvými malinami...
Žádné komentáře:
Okomentovat