pondělí 22. října 2012

Brioche


Brioche je typická francouzská snídaňová klasika z kynutého těsta. Tradičně se jí s máslem či marmeládou, ale může být i s libovolnou náplní (hrozinky, čokoládové hoblinky...) a stejně tak může mít libovolný tvar, od malinkých houstiček, přes briošky muffinkového typu až po mega briošku zvící velikosti vánočky, jak jsem dělala já...a ona to de facto taková vánočka i je...

1 kg hladké mouky (ano, jedno kilo)
3 vejce
200 g cukru
150 g změklého másla
3 kávové lžičky creme fraiche
25 cl teplé vody
kostku droždí
12 cl teplého mléka
2 kávové lžičky brandy (nemusí být,ale má to šmak :-)
2 kávové lžičky soli


Rozdrobíme droždí do teplého mléka a necháme tak deset minut pracovat. Mouku smícháme se solí, cukrem creme fraiche, dvěma celými vejci, máslem a brandy a přilijeme vzešlý kvásek. No a pak si vyhrneme rukávy a z této hmoty vypracujeme vláčné nelepivé  těsto...přiznám se, používám k tomu hnětač. Měla jsem trochu obavy, zda tuto hordu hmoty ten můj domácí zvládne, aniž by se přepálil, ale popral se s tím, můžete zkusit. Až těsto bude připomínat úhlednou kuličku, tedy spíše kouli, dáme na teplé místo na tři hoďky kynout. Poté si vymažeme a vysypeme pekáček. Těsto rozdělíme na tři díly a spleteme jednoduchý cop a necháme v pekáčku  odpočívat ještě hodinku. Poté jej potřeme vejcem rozšlehaným ve lžíci mléka a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme tak 35-40 mnt,ale záleží na troubě, musíte hlídat a zkoušet špejlí.

1 komentář:

  1. Lucky Club Review & Bonus - Lucky Club
    Lucky Club offers a welcome bonus of up to €200 and 100 free spins if you sign up with us. In our review, you'll learn all you need to luckyclub.live know about Lucky Club and how you can claim

    OdpovědětVymazat